Varför detta fokus på långa reportage?

Långa texter är det finaste att skriva. Det är så det låter i den journalistvärld jag befinner mig i. Det är synd. Långa texter måste vara väldigt bra för att vara värda sin tid, både den tid det tar att skapa dem och den tid det tar att läsa dem. Magasin och papperstidningar byggs ofta runt ett eller par stora reportage, snyggt presenterade med bilder tagna av proffs vars bästa alster ofta tar större delen av förstasidan. Men om jag som läsare inte tilltalas av det stora reportaget och kanske inte heller av det andra stora jobbet som upptar flera sidor, finns inte mycket kvar. Det är riskfyllt att lägga stort krut på ett fåtal stora jobb. Den som löser ett långt reportage och efteråt inte är nöjd med innehållet eller inte fick svar på de frågor som uppsått under läsningen känner större besvikelse än om det hade varit en kort text.

Det är likadant i tv eller radio. Programmet Medierna är ett färskt exempel. Förra veckan utelämnades inslaget ”korta medienyheter” och de lyssnare som saknade segmentet uppmanades att höra av sig till redaktionen. Veckan efter var det tillbaka igen. Jag är inte förvånad. Jag var själv nära att göra av mig och säga att de korta medienyheterna är det enda inslaget i programmet som jag alltid är intresserad av. De långa inslagen intresserar mig inte lika ofta och i vissa fall får de mig att stänga av för att jag hinner tröttna på hela programmet. Jag är inte heller förvånad över att redaktionen hade hoppats slippa göra de korta medienyheterna. Sådan snyter man inte ur näsan. Även en kort nyhet kräver en avsevärd arbetsinsats. Det är som notisspalter i tidningar. De kan vara ett aber att fylla men hur ofta lyckas du undgå att fastna på notiserna på en tidningssida?

På sajt är det lättare att mäta saker som klick, konverteringar (nytecknad prenumeration efter att läsaren slagit i betalväggen) och lästid. Där har en välskriven och intresseväckande lång text högre chans att nå en lång lästid än en kort text. En lång, mindre het text, däremot slösar med läsarens och skaparens tid.

Det här börjar bli långt. I’ll wrap it up. Kortare texter är generellt bättre än långa. Sluta se långa reportage som det finaste. Det är tvärtom, även om korta artiklar aldrig kommer att vinna fina priser. Men kom ihåg: alla journalistiska texter är gjorda för att läsas en gång. En gång.

PS. Var gränsen för en kort text går kan diskuteras. Enligt mig: 2500 tecken typ. Den här texten är 2472 tecken lång, inklusive rubriken.

#journalistik