Reserapport från Helsingör
Det var ett tag sedan jag skrev långt på svenska så nu blir det extra bjussigt med mycket bilder. Vi drog till Helsingborg och Helsingör ett par dagar och det är värt att berätta lite om. Det var över förväntan kul. Den här gången blir det fokus på den danska hamnstaden så tar vi Helsingborg i ett kommande avsnitt. Det finns fina saker att säga om Helsingborg också.
Färjan över sundet (3,7 kilometer) tog cirka 20 minuter och kostade typ 400 spänn tur och retur för två vuxna och två barn. Forsea som bolaget heter kör var 20:e minut. Det slog mig att sträckan bara är 700 meter kortare än Vansbrosimmet som jag och syrran Johanna ska göra kommande helg, Otroligt långt! Jag tror jag får steka målet att crawla hela. Well well, det får gå som det går. Tillbaka till Danmark.
På plats i Helsingör började vi med att knalla runt lite i stan. Den är ungefär lika stor som Norrtälje, typ 60 000 i kommunen, och den gamla stadskärnan består av stenhus i pastelliga färger. Det där med färgen gillar man ju. Varför målar vi inte stenhus i Sverige? Eller gör vi det?
Den här lilla parken tyckte jag om. Säkert fint med lamporna när det är mörkt. Allt som gör det trevligare att vistas nära vattnet är bra. Men var är alla människor kanske du tänker, well vi var där på en söndag. Det visar sig att mycket är helstängt på söndagar och den som vill ha folkliv bör välja en annan dag men å andra sidan gav det en bra känsla av att vara off season och som ni alla vet är off season alltid det bästa.
Det här fina gamla brohuset rymmer ett kafé intill Kronburg som är det paranta slott som syns ända från Helsingborg och som började byggas under den danske kungen Fredrik II på slutet av 1500-talet.
Vi betalade för att komma in i slottet och det var faktiskt värt. Där inne finns bland annat en mycket stor balsal. 62 meter lång. Mäktigt så det förslår. Ett tips är att titta upp i taket. Bjälkarna och de “spikar” som håller ihop dem ser ut att vara gjord av och för jättar. De visste hur det skulle byggas skrytbyggen förr.
Foodcourten utanför Kulturcentret nere i hamnen är ett starkt tips. Værftets madmarked heter stället som tagit plats i ett av det gamla skeppsvarvets lokaler.
Stort utbud av streetfood till bra priser. Självklart serveras öl för den som önskar. Är det något de älskar danskarna så är det öl. Utbudet och tillgängligheten är intressant. Man undrar ju hur det påverkar folkhälsan. Efter att ha googlat lite så finns en tydlig skillnad jämfört med Sverige när det gäller ungdomar och fylla. Här ett kort utdrag från PopNAD, en del av Nordens välfärdscenter, en institution under Nordiska ministerrådet:
Åldersgränsen för att köpa lättare alkoholdrycker höjdes (i Danmark) 2004 från 15 till 16 år, och erfarenheterna visar att det ledde till att det blev svårare för 15-åringar att köpa alkohol. Medan man i många andra länder i västvärlden har sett en utveckling där unga dricker mindre, har det gått åt motsatt håll i Danmark. Också i Danmark såg man under en tid samma fenomen som i flera andra länder, att unga drack mindre och åldern för att börja dricka steg, men på senare år har den positiva utvecklingen vänt. Källa: Dansk unga dricker för mycket
Som vuxen besökare måste jag ändå säga att det känns kontinentalt och härligt att det går att köpa en öl eller ett glas vin varsomhelst. Nåväl, vidare till kulturhuset som ligger alldeles intill.
Kulturværftet, som det heter, innehåller bland annat ett mycket fint bibliotek. Själva byggnaden är också sevärd. Jag tycker att den lirar bra med de gamla varvsmiljön.
Prisläget på lägenheter fick jag inte riktigt grepp på. Mäklarannonserna jag hittade på plats visade bara villor, alla svindyra. Men enligt den här statistiken från Öresundsinstitutet är de genomsnittliga priserna lägre i Helsingör än i Helsingborg. Cirka 37000 kronor per kvadrat i Helsingborg jämfört med cirka 28000 kronor per kvadrat i Helsingör.
Mer finns att läsa om siffrorna här: Fakta om bostadsmarknaden i Öresundsregionen.
Helsingör alltså. Kul!