Så var det äntligen tisdag igen och klockan slår 20 och linjär-TV4 går igång med allas vår favorit. För er skull kommer här en pinfärsk recension av avsnitt 2. Det märks direkt att premiären är överstökad. Det här når en högre nivå direkt. Men vi tar det del för del som ni vant er vid.

Kvart 1

”Det här lilla huset har smugit sig in långt långt in i min själ" säger han och sätter tonen. Ernst tar oss med in i en gammal smedja vid sidan av Saxå herrgård. Det är här festen ska hållas den 24. Men vägen dit är lång och först ska här pysslas och kokas med grejer. Ernst plockar grenar på ett hygge och tar fram den ”älskade najtråden” typ i programminut två. Vad är det händer? tänker jag. Vilken energi! Det här är något helt annat än den svajiga starten förra veckan. ”Jag vet vad jag gör, jag bygger en kandelaber som är en och åttio hög”, säger Ernst och jag säger yes, yes, yes, bara kör Ernst, bara kör. Vips står den där i smedjan och bara står. ”Jag är en riktig hittepågubbe”, konstaterar han. Jotack.

Fattar ni att första kvarten inte ens gått halvvägs när han drar fram kastanjerna. De snittas och tjongas in i ugnen och den långe är så glad att han till och med sjunger lite amerikansk julsång. ”Vad händer om man dippar lite och det rinner ner på knogarna?” frågar han lurigt och vi alla vill se fortsättningen. Det blir smör. Redigt mycket smör med citron och krydda som kastanjen ska doppas i så den bågnar av fett. Minen när han får smaka på den lille nöten är den vi vill ha. Wow. Förra veckans inledande fejksmil är för evigt glömda. Heja!

Det har gått en kvart. Bättre än så här blir det väl inte tänker jag. Jag har fel.

Kvart 2

Hjärtan i tyg, doppade i sockerlag. Nja. Vidrig idé. Men entusiasmen är det inte fel på. Vi går vidare. Det ska bli kronärtskocka nu. Den ska serveras med kräm. ”Välj en ost som är så stark att den hugger dig i gommen. Som en arg tax”, säger han. Okej! Då gör vi det Ernst. Smulor av kavring blir det också, stekta i cirka ett halvt kilo smör. Puh. Vilken omgång. Hur ska detta sluta?

Kvart 3

Julkudde. Detta programs skådebröd. Ett hack i skivan. Jag gillar att han syr. Och att han säger saker som ”sula in symaskin igen” men resultatet. Nej tack. Men vem minns det när han börjar prata om sin hund och säger att han älskar den så mycket att ”hjärtat borde synas utanpå kroppen”. Ja då älskar jag Ernst.

Krukorna med päls? Inga kommentarer. Tänker man först. Sedan får en se allt efteråt när det pyntats och ställts upp och ja, då börjar man tappa omdömet och tycker det är fint.

Förresten är han inte lite hårdare sminkad denna gång?

Kvart 4

Avslutningen. Stillsamt grillande nere vid ån. Musslor med saffranspanko och hemgjord glögg. Vännerna kommer på besök (de saknades förra gången slår det mig nu) och det är så trevligt där i månskenet att det är svårt att förstå att det plötsligt är slut.

•••

Betyg: 4/5. Starkt program från start till mål. Men visst kan julkänslan växlas upp ännu ett par hack?