</andreas>

Tre av fem, not bad.

Recension: Jul med Ernst avsnitt 1, 2021

Så var säsongen igång, allas vår favourite christmas show är tillbaka i TV4. Jag bänkade mig framför linjärsändningen 19.58 för att inte missa en sekund. Här är mina tankar efter programmet. Vi tar det del för del.

Kvart 1

Jag säger det direkt, starten var svag. Även om hemgjord senap ju är fint (stark senap det viktigaste på julbordet) och ljuskronor av gammal plåtburk måste gillas var det som att gnistan inte riktigt var där. Få kan le som Ernst men var det riktigt äkta där i början? Nja, jag är tveksam.

Kvart 2

Skådebrödsinslaget fick mig på bättre humör. Inte för att jag gillar idén, jag avskyr den, men för att Ernst nu såg ut att ha riktigt roligt där med degen. När han fick till fågeln i toppen av sin brödgran och stolt konstaterade att det blev riktigt bra, ja då känns det som ska. I nästa moment förflyttades vi utomhus och stämningen gick upp ytterligare. Ernst fick jobba med ris, tång och najtråd och kom i ett sådant flow under skapande av sitt grankors att han drog till med uttrycket “götti götti” efter att ha gnuggat händerna för att få tillbaka värmen i fingrarna. Heja!

Kvart 3

Nu börjar det hända grejer. Sillsallat med smält smör och Ernst blir så glad i hågen att han tar en redig tugga knäcke. Lystern är tillbaka i ögonen och den bjuder på denna sallat till lunch får en ”vän för livet” säger Ernst och jag tror honom. När han kallar potatis för pluggar blir jag ännu gladare. Julen, vilken underbar högtid det är ändå, och vad hade den varit utan Ernst.

Kvart 4

Sött som en dessert ska vara. Mandelmassa från grunden och medaljonger med topping. När han säger att detta är perfekt för den ”med gluten” spelar hans omtanke i harmoni med halva befolkningen och även jag känner hur min kärlek till denne långa man strålar mot teven (även om jag personligen älskar mjöl). Han drar streck med en kniv och lyckas forma den smälta chokladen till perfekta hjärtan, han berättar hur mandlar ”for in i ögonen och överallt” när hans söner var små och hjälpte till och är det inte en liten sorgton vi hör därinne när han säger ”åh vad kul vi hade i juletid”. Kom hem till oss Ernst, vill jag skrika. Kom hem till oss och lär oss allt du kan. När slutet kommer är det alldeles för tidigt och bjuder på en nästan elak cliffhanger. Glöggmingel är temat för nästa avsnitt. Blir det tips på vad man ska äta till? frågar han retoriskt. Ja, det är klart det blir. Åh, jag kan inte vänta. Please, låt det bli nästa tisdag redan imorgon.

•••

Betyg: 3/5. Något svag start men sedan tar det sig. Äntligen är vi igång igen. (I en tidigare version fick programmet 4/5 men det var skit bakom spakarna).

✍️ Comment