The big Lebowski var inte som jag mindes den

May 15, 2021 ☼ film

Jag brukar sällan titta på långfilm på Netflix. Men idag blev jag fångad när The big Lebowski dök upp i flödet. Det var precis efter middagen här ute på torpet och jag satt ensam kvar vid ett icke avdukat bord. Att titta på the Dude kändes rätt, både fru och barn hade ändå försvunnit någonstans in i egna skärmar. TBL var ju bättre än jag mindes den. Förutom att allt 90-tal är mer rätt än någonsin så är tonen i den filmen av en sort jag älskar. Den är dum på ett smart sätt. Handlingen hade jag glömt bort och när jag nu såg om den så inser jag varför, den betyder ingenting egentligen. Det är det andra som är det viktiga. Mellanrummen. Relationen mellan the Dude och Walter. Cowboy-gud och uppskattningen av det lilla i livet. Lyckan i att det aldrig fanns några pengar i väskan. Det blir liksom enklare så. Jesus är en skrävlare och dömd blottare men den vassaste på banan av de alla. Vad betyder det? Jag ser slutscenen leende och tänker att pyjamasbyxor är rätt snyggt i kombination med långa fula koftor. Och white russian, borde man kanske köpa hem Kahlua någon igen? Bäst av alla detaljer är ändå ser genomskinliga plastsandalerna med knäppen. Oh yeah.