Polisen som soc-taxi

January 7, 2021 ☼ Gamla inlägg från Write.as

Cilla Jackert (jag älskar Spung!) har skrivit manus till en ny svensk tv-serie: Tunna blå linjen. DN:s Niklas Wahllöf har intervjuat henne om arbetet med serien och jag fastnar vid ett citat:

Vad har du lärt dig under skapandets gång?

– Hur mycket poliser får ägna åt psykisk ohälsa. Det ser man väldigt lite av i andra sammanhang, men att möta människor i total kris är en stor del av deras jobb. Jag har under min research träffat poliser som berättat att de kört samma person till psykakuten fyra gånger under en och samma dag. Jag tror inte att psykvården ska klandras här, men man kan förstå frustrationen som poliserna känner när de har räddat livet på någon som de direkt träffar ute på stan igen..

Det där känner jag igen efter egna intervjuer med poliser i Stockholm under min tid som reporter på StockholmDirekt. Den underbemannade, eller kanske felkonstruerade, psykvården är ett ämne som det kan berättas mer om.