Evighetspandemi

April 16, 2021 ☼ DNjournalistik

Ecmo-centrum utökar för att möta stigande iva-behov https://t.co/4RLpMZikj5

— Andreas Jennische (@ajennische) April 14, 2021

Jag kunde inget om ecmo-vård före pandemin. Det är en mycket avancerad teknologi som används då vanlig intensivvård inte fungerar. Så här beskriver min kollega Anna Gustafsson hur en ecmo-maskin fungerar i det fina reportage hon och fotografen Anette Nantell gjorde för några veckor sedan i DN.

När patienten har svikt i hjärta eller lungor och annan intensivvård inte fungerar kan patientens hjärt- och andningsfunktion övertas av en ecmo-maskin, en avancerad hjärt- och lungmaskin, som syresätter blodet utanför kroppen. Ett 40-tal covidpatienter har vårdats på den högspecialiserade enheten på Nya Karolinska. Överlevnaden är 68 procent, vilket gör att Karolinska höjer sig över resultaten i Europa.

Nu är trycket på avdelningen hårdare än någonsin. Detta tar aldrig slut, är känslan. Hoppet står till vaccinering och att folk blir smittade men slipper bli svårt sjuka och får antikroppar. Jag tänker mest på sjukvårdspersonalen. Vilket jobb de gör och har gjort och jag kan inte tänka mig hur jävla trötta de måste vara som får gå på 12,5-timmarspass vecka in och vecka ut.